Johannes van der Meulen

Over ons

Vier generaties vakmanschap en liefde voor bakken

Al vier generaties lang wijdt de Friese bakkersfamilie Van der Meulen zich met hart en ziel aan één doel: het bakken lekkere knapperige producten, gemaakt met liefde voor het vak.

Ambacht sinds 1910

Het was op een mooie dag in 1910 dat Hessel van der Meulen wakker werd met een heel goed idee: hij zou een beschuitenbakkerij openen. Dat die dag het begin was van meer dan een eeuw ambacht, had hij niet kunnen dromen…

Hessel van der Meulen

De Volharding

In 1910 besluit Hessel van der Meulen dat het tijd is om van zijn hobby zijn werk te maken. Hij opent een ambachtelijke beschuitbakkerij in zijn dorp Ferwerd. Dat Hessels passie beschuiten van een hele goede kwaliteit opleverde, bleef niet onopgemerkt. Heel Noord-Nederland leek plotseling de dag te beginnen met een Van der Meulen Beschuit. De bakkerij in Ferwerd maakt plaats voor een grotere, speciaal voor beschuit ingerichte, bakkerij in Hallum: ‘De Volharding’.

The American Dream van Van der Meulen

The American Dream

In 1930 neemt de tweede generatie het stokje over. Oudste zoon Johannes van der Meulen was dan wel een Fries, maar sprak de woorden ‘Yes we can’ al uit voordat Barack Obama het levenslicht had gezien. Onder leiding van Johannes was Van der Meulen Beschuit klaar om het land van de onbegrensde mogelijkheden te veroveren. Het motto? ‘The more you eat, the more you want!’

Derde generatie

Hessel van der Meulen junior, de derde generatie, neemt in 1964 het roer over. Hij gooit dat roer meteen om. Niet zonder resultaat: de bakkerij gaat als een speer. Aan het begin van de jaren zeventig wordt Melba Toast geïntroduceerd én start de export naar Engeland.

Een tafel met een verscheidenheid aan Melba toast gerechten

Uitbreiding assortiment

De Melba toast valt zo in de smaak, dat de fabriek in de jaren tachtig flink moet worden uitgebreid. Dankzij een overname van een roggebroodbakkerij in Broeksterwoude wordt er ook roggebrood aan de Van der Meulen-familie toegevoegd. Daar houdt het niet mee op voor Hessel jr: “We gaan elke veertien dagen bij bakkers op bezoek. Je kunt dan niet alleen met beschuit aankomen”, vond hij. Van der Meulen breidde het assortiment uit met andere bakkersproducten.

Roggebrood van Van der Meulen

Terug naar de kern

Begin jaren negentig begint het tijdperk van onze huidige algemeen directeur. Johannes van der Meulen gaat het helemaal anders doen. Of nou ja, eigenlijk helemaal hetzelfde als vroeger. Het produceren van beschuit, roggebrood en Melba toast. De wereld was het eens met Johannes, want onder zijn vleugels groeide Van der Meulen uit tot een internationale onderneming met veertig exportlanden en meer dan 100 medewerkers. In 2022 maakt Johannes de keuze om te stoppen met roggebrood en beschuit en zich volledig te focussen op Melba Toast.

Melba toast naturel verpakking

Met hart en ziel

Onze bakkers gaan nog dagelijks vroeg uit de veren om iedereen te voorzien van – al zeggen we het zelf – de lekkerste en knapperige producten. Dat vinden ze niet erg, in tegendeel: dat doen ze met een enorme passie voor het bakkersvak!

Bakkerij Van der Meulen productie van Melba toast

Kwaliteitscertificaten

Kwaliteit en voedselveiligheid zijn voor ons al sinds 1910 van het grootste belang. We beschikken daarom over de volgende kwaliteitscertificaten:

Logo IFS Food
Logo BRCGS Food Safety
Logo Skal Biocontrole
Logo 100% vegan

Kwaliteitscertificaten

Kwaliteit en voedselveiligheid zijn voor ons al sinds 1910 van het grootste belang. We beschikken daarom over de volgende kwaliteitscertificaten: